Classic SeaCraft Community  

Go Back   Classic SeaCraft Community > General Discussion > Repairs/Mods.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-04-2020, 02:20 PM
Stickalip Stickalip is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Southeastern Mass.
Posts: 23
Default 85? 23? CC Rebuild... Another water issue

First rebuild is like a polar plunge, you just gotta to jump right in.
Some of you may remember this SC, it had twins yammy 130s Previous owner stated it was not a project boat? in his ad. Although Ive owned boats I didnt know what I was in for buying an almost 35 yr ole.

One concern was water in the bilge which he said normal and all boats have it, mind you Ive always trailered my boats. This water in the bilge is worrisome. If Imdrifting especially in any chop, water coming in and since Ive read a lot on wet foam etc. and I had water leaking from stringer delamination so I thought it was time to rebuild. After removing deck and opening stringers I didnt find saturated foam like some mention, there was some but minimal. I did find a lot of voids where there was no foam. I have to discovered sitting water between stringers and hull but not that much. I am deep into it so finding a possible crack or something would be great....any thoughts? I know there is a similar thread going but if Im not mistaken, its different style hull.
Also, I assume this cone was used to secure stringer in the build process? I also see this piece of glassed plywood which is cracked, is this used for structure purpose?

Last summer on a hot day I pulled the boat in the driveway and filled it up with a good amount of water(my driveway has good pitch, 20 degrees Im guessing ), then backed it up the driveway, waited and checked for leaks and could not find one. On the water the first hour or so the bilge is dry but as the day goes she starts filling up.

Thx! any help would greatly appreciated

http://www.classicseacraft.com/commu...pictureid=3061

http://www.classicseacraft.com/commu...pictureid=3062

http://www.classicseacraft.com/commu...pictureid=3063

http://www.classicseacraft.com/commu...pictureid=3064

http://www.classicseacraft.com/commu...pictureid=3065
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

85' 23sf T130's

Last edited by Stickalip; 01-04-2020 at 05:21 PM. Reason: Punctuation mark pop ups
Reply With Quote
  #2  
Old 01-04-2020, 02:41 PM
FLexpat FLexpat is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Park City UT & around FL
Posts: 617
Default

For some reason I can't see the pics - says invalid album but I would check around the floor drain scuppers first. The brass tubes corrode and start leaking - it takes a lot of water to fill the bilge on a trailer to the point that it leaks out. I had a vague memory of seeing a trickle when mine was in the water so I put the plug in from the outside while it was on the trailer and ran a hose onto the deck - water drooled into the bilge from one of the scuppers before it was an inch deep on the deck...
Pulled it apart - the tube was toast and the wood backing block was rotted mulch

Last edited by FLexpat; 01-04-2020 at 03:32 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2020, 12:49 PM
flyingfrizzle's Avatar
flyingfrizzle flyingfrizzle is offline
DeadRise Ho
 
Join Date: Sep 2012
Location: Eastern NC
Posts: 1,659
Default

I can click the links and pull up the pic's but not sure where you may be getting the water from unless its like Flexpat was saying - from around the brass drain tubes.
__________________
Current SeaCraft projects:
68 27' SeaCraft Race Hull
68 27' SeaCraft Seamaster
71 20' SeaCraft CC sf (sold)
73 23' SeaCraft CC sf (sold)
74 20' SeaCraft Sceptre
74 20' SeaCraft Seafari (sold)
74 20' SeaCraft CC sf (sold)
75 23' SeaCraft Sceptre (sold)
76 25' SeaCraft Seafari
78 20' SeaCraft CC ma


Reply With Quote
  #4  
Old 01-14-2020, 08:33 PM
Stickalip Stickalip is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Southeastern Mass.
Posts: 23
Default

I’m working on the removal of the transom soon and I will be inspecting those areas. The scupper connections where tight. The last thing I want is to go through a complete restoration and discover the issue remains. Thx guys.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

85' 23sf T130's
Reply With Quote
  #5  
Old 05-07-2020, 06:56 AM
Michael Rafferty Michael Rafferty is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Palm Beach Gardens, Fl
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by flyingfrizzle View Post
I can click the links and pull up the pic's but not sure where you may be getting the water from unless its like Flexpat was saying - from around the brass drain tubes.
Good morning,
I'm restoring a 1974 23' Sceptre with under water scupper drains. Water is coming back up into the boat when running. Short of totally relocating drains out the transom, is there an easier solution?
Thanks, Mike mrafferty100@gmail.com
Reply With Quote
  #6  
Old 05-07-2020, 07:39 AM
DonV's Avatar
DonV DonV is offline
Cheap Bastard
 
Join Date: Jul 2004
Location: Apollo Beach, FL
Posts: 3,314
Default

I always wondered why something like this to cover the hole in the hull would not work, would not let water in under power. Trailer clearance could be an issue.

https://www.westmarine.com/buy/perko...20?recordNum=4
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
All original content 2003-2018 ClassicSeacraft